Asal sayılar
Bazı tam sayılar eş gruplara / parçalara ayrılabilir ama bazı tam sayılar eşit parçalara ayrılamazlar.
Örneğin :
6 yı 2 şerli yada 3 erli gruplara ayırabilirim . 6= 2+2+2 ve 6=3+3 gibi .
Eşit gruplara ayrılamayan sayılara asal sayılar diyoruz.
Asal olmanın şartı :
*Eş gruplara ayrılabilmeli , bir şeye grup demeniz için elinizde en az 2 tane madde olmalı , tek başına herhangi birşey grup olamaz.
*Eş gruplara ayırdığınızda , birerli olarak ayırmaktan başka bir şansınız olmamalı .
"eşit gruplara bölünmek" ten kasıt ,
1- Gruplarınız kesirli olamaz
2-Gruplarınız birerli olamaz .
7 yi birerli gruplara ayırabilirim ama , bu sefer Tüm sayılar 1 erli gruplara ayrılabilir , dolayısıyla sayılarıma birerli gruplara ayırmak özellik katmaz , daha özel sayılar arıyoruz.
Asal sayıların mantığında şu vardır , sayıyı bölmeye yani gruplara ayırmaya çalışmalısınız , Örneğin sayı 5 ise elinizde 5 tane bilye olduğunu düşünün , bu 5 bilyeyi eşit gruplara ayırabiyor musunuz ? ayıramıyor musunuz ? ayırabiliyorsanız asal değildir . Ayıramıyorsanız işte bunlar asaldır. Bir şeyi gruplara ayırabilmeniz için de elinizde en az 2 tane olmalı , yani sayınız en az 2 olmalı . Eğer gruplara ayırabilirseniz sayının asal olup olmadığına ( yani eşit olarak parçalara ayrılıp ayrılamadığına ) bakabilirsiniz
Doğal sayılara şimdi tek tek bakalım
0 >> Sayının gruplara ayrılabilir olup olmadığına bakmak gerekir. 0 , ortada hiçbirşey yok , olmayan bir şeyi grup grup yapamazsınız . Dolayısıyla sıfırın asal olup olmadığına bakamazsınız.
Sıfır ne asaldır ne de asal değildir.
1 >> önce sayının gruplara ayrılabilir olup olmadığına bakmak gerekir. 1 , elinizde 1 tane bilye olduğunu düşünün , 1 i gruplara ayıramazsınız . Ayıramadığınız için asal olup olmadığına bakamazsınız.
1 ne asaldır ne de asal değildir .
2 >> Asal , gruplara ayırabilmek için en az elimizde 2 bilye olmalı dedik , Şimdi elimizde 2 bilye var , 2 yi birerli bilye gruplarına ayırmaktan başka çaremiz yok , dolayısıyla 2 asaldır.
3 >> Asal, 3 ü birerli eş gruplara ayırmaktan başka çaremiz yok , dolayısıyla
4 >> Asal değil , 2 tane 2 li grup oluşturabiliriz.
5 >> Asal
6 >> Asal değil , 2 şerli , 2+2+2 ve 3+3 eş gruplarına ayrılabilir.
7 >> Asal
8 >> Asal değil , 2+2+2+2 ve 4+4
9 >> Asal değil , 3+3+3 eş gruplara ayrıldı
10 >> Asal değil , 2+2+2+2+2 , ve 5+5 gibi iki gruba ayrılabilir.
11 >> Asal
12 >> Asal değil , 2 ye , 3 e , 4 e , 6 ya bölünebilir.
vs..
100 e kadar olan asal sayılar
2 3 5 7 11 13 17 19 23 29 31 37 41 43 47 53 59 61 67 71 73 79 83 89 97
Asal sayılar sonsuz tanedir.
Hangi sayının asal , hangi sayının asal olmadığını anlamak zordur , şu ana kadar asal sayıları veren tam bir formül geliştirilememiştir. (
Asal sayıları bulmak için bir yöntem , " Asal sayılar eleği " ( Eratosthenes )
mantığı şu ;
2 duruyor , 2 nin katları 2 ye bölünebildiği için asal değildir , tablodaki tüm 2 nin katllarını eliyoruz.
3 asal sayıdır duruyor , ama 3 ün katları 3 e bölünebildiği için asal değildir , tablomdaki tüm 3 ün katlarını eliyoruz . 6 ..9..12 ..15 vs .
4 ün katlarını yapmaya gerek yoktur , çünkü 4 , 2 nin katlarından olduğu için 4 e bölünen her sayı 2 ye de bölünebilir , yani 4 ün tüm katları 2 nin de katlarıdır. Dolayısıyla gerek yok.
5 in katlarını eliyoruz ..vs . sonuçta kalan sayılar asal sayılardır. Bu yöntem geliştirilen yöntemlerden sadece bir tanesidir . Birçok değişik yöntem bulabilirsiniz. Meraklıysanız interneti araştırın.
Asal sayılar tüm tam sayıların temeli, yani yapıtaşı gibi birşeydir . Öyle ki , tüm sayılar ( 1 ve 0 hariç ) asal sayıların çarpımından oluşmuştur .
Örneğin ;
15= 3*5 40 = 2*5*2*2 60 = 2*2*3*5 gibi .
Bu çok büyük bir teoremdir , buna "aritmetiğin temel teoremi " denir. Daha detaylı bilgi için
" Sayıları asal çarpanlarına ayıralım " konusuna bakın .
Asal sayılar özellikle internet güvenliği ,bankaların şifreleri , güvenli para gönderme -alma, çok gizli bilgilerin saklanması , iletişimde güvenlik ( örneğin kriptolu - dinlenemeyen telefonların bile asal sayılarla alakası vardır ) konularında bizlere çok yardımcı olur . Bilgiler asal sayılar kullanılarak şifrelenir.
Yorumlar
Yorum Gönder