Kavramlar üzerine

 Bir kaç gündür Karenin alanı , Dikdörtgenin alanı , çevresi gibi konularda konu anlatımı yapıyorum . Tandığım bir Türkçe Öğretmenine , şu soruyu sordum , kenarları 4 cm ve 3 cm olan bir dikdörtgenin alanı nedir ?

Cevabı hemen verdi , 12 ..

Peki neden 12 dedim , ben 12 olduğuna inanmıyorum .

Öyle bulunuyor ki dedi ..Dikdörtgenin alanını bulmak için iki kenarını çarpman lazım .

Peki neden ...?

hımm...

Cevap yok .

Bu sistem bu kişiye ilkokul okuttu , ortaokul okuttu , lisede Türkçe - Matematik bölümünü bitirdi, üniversiteyi kazandı , kpss yi kazandı ve atandı . Ancak temel olan bir şeyi bilmiyor .

Bu kesinlikle kişinin suçu değil , eğitim sistemimizin ezbere dayalı olmasından kaynaklanıyor . Çocuklarımız çok güzel hesap yapabiliyor ancak neden öyle olduğu hakkında hiçbir fikri yok .

Daha önce 8.sınıf öğrencilerine de sormuştum aynı soruyu , maalesef onlar da öyle . 

Dahası hatırı sayılır bir oranda matematik öğretmenlerimizin de bildiğini düşünmüyorum. Çünkü matematiği , matematik öğretmenimiz bize nasıl öğretti ise o şekilde kavrıyor ve çocuklara da o şekilde anlatıyoruz .  Evet baya iddialı konuştum ama öyle ..

Karenin alanı nasıl bulunur şöyle ..yaz . Şunun formulu şudur yaz .. ve test . Hiçbir etkinlik yok , hiçbir neden açıklama yok .

Kavramlara önem verilmiyor , oysa neden öyle olduğunu kavramlarla birlikte açıklasak , hem anlamlandırmış oluruz hem de akılda kalıcılığı sağlamış oluruz.

En önemlisi mantıklandırmak / anlamlandırmak .



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sözel ifadeleri cebirsel olarak yazma