Sayaç nasıl okunur ? - Etkinlik-
5. ve 6.sınıflara hacim konusunda sayaç okumasını gösteriyorum , Öğrencilere sayaçlarının fotosunu çekmelerini ve faturaları getirmelerini istedim . Çocuklar sayaç nasıl okunur bilmiyor . Bırakın çocuğu makine mühendisliği okuyan üniversite öğrencisi bile bilmiyor , başımdan ilginç bir olay geçti . Üniversite öğrencilerine ev teslim edeceğim , dairede daha önce hiç oturulmadı , doğalgaz sayacı vs hepsi sıfır takıldı . Öğrenci doğalgaz sayacına bakmış bana diyor ki ; "burada 11 m³ yazıyor " burada oturulmuş ya da birisi gazı kullanmış. Gittim baktım , gerçek mi diye , sayaç şu şekilde , 0000,011 m³ , baktığı yer virgülden sonraki kısım , yani desimetreküp olan kısmı , muhtemelen tesisatı denemek için yakılan ve doğalgaz borularındaki gaz . 1 metreküp gaz yaklaşık olarak 1 lira, yakılan gazın maliyeti yaklaşık 1 kuruş .
Etkinlikteki amacım şuydu ;
1- Elektrik su ve doğalgaz sayaçlarını okuyabilmeli
2-Elektrik , su ve gazı hangi birim üzerinden alıyoruz buna cevap verebilmeli .
bir de sorumuz madem gazı m³ biriminden alıyoruz , neden gaz istasyonlarında otogaz alırken litre yazıyor ?
ilginçtir etkinlikte, öğretmenim "ilk endeks" "son endeks" nedir diye soranlar oldu .
Peki sayaç nasıl okunur ?
Asıl olan metreküp kısmıdır , yani virgülden önceki kısım , virgülden sonraki kısım "kırıntı" yani daha bir tam metreküp olamamış kısımdır , çoğu sayaçta diğerlerinden ayırmak amacıyla kırmızı ile gösterilir . metreküpten daha düşük olan birim desimetreküp olduğuna göre , kırmızı kısım desimetreküptür .
sayaçta 873 desimetreküpü görüyoruz , burası şu an 873 , 900 olacak , 999 olacak , 1000 olduğunda 1 metreküp olmuş oluyor ve virgülden önceki sayı bir artıyor .
şu anda şehirlerde ortalama m³ gaz fiyatı yaklaşık 1 liradır ve ortalama bir daire günde 10 m³ gaz ile ısınır. Yani günde 10 lira - 15 lira arası gaz yakarız.
Yorumlar
Yorum Gönder