Scientix Konferansı ve değerlendirmeler

 

Scientix Matematik ve Fen Eğitimi konferansı 15-16 Haziran 2015'de , Başkent Öğretmenevinde yapıldı . Ben de konferansa dinleyici olarak katıldım , gözlemlerimi size aktarmaya ve değerlendirmeye çalışacağım .

Konsept olarak şöyle birşeydi ; Öğretmenlerimiz sınıfta herhangi bir kazanımla ilgili yaptıkları etkinlikleri ve aldıkları geri dönütleri sunum şeklinde bize açıklıyorlardı.
Örnek sunumlara Scientix Matematik Videoları kanalından bakabilirsiniz.

Konferans bu alanda düzenlenen ilk konferans  o yüzden bir farkındalık yaratması açısından bence çok değerli , ancak  bir emekleme aşamasında hem öğretmenlerimizin içerikleri, hem sunum şekli, hem de düzenleyenlerin yapması gerekenler var , bazı noktalarda geliştirilmesi gerekiyor.

- Yapılmayan etkinlik havada kalıyor .Gittik dinledik geldik , aklımızda ne kaldı ?

Şahsen hiçbirşey . Yapılmayan bir etkinlik maalesef havada kalıyor . Aklımda bir öğretmenimizin oyunu kaldı , çünkü bizzat denedik orada yaptık . Ee hocam , biz de öğrenciler gibi ders mi işleyelim ?

Evet işleyelim ..birlikte etkili mi değil mi görelim . Eğenceli mi ? Gerçekten güzel bir etkinlik mi ?

-Burdan şunu çıkardım hayata geçirilmeyen , bizzat öğrencinin yaşayarak öğrenmediği birşeyin kalıcılığı / etkisi çok az . Onun için , ders içi etkinliklerin ne derecede önemli olduğunu bir kez daha kavradım .

- Monolog bir konuşma gibiydi .

Şuna benzetiyorum , öğretmenlerimiz çalışmalarını hazırlamış , orada konuştuk konuştuk geldik . Sunumu hazırlayanlar arasında bile bir bilgi aktarımı oldu mu ? Bunu merak ediyorum . Yukarıdaki madde ile bağlantılı .

- Düzenleme yöntemi biraz acemiceydi şöyle ki ;

Bir konferans salonunda ilk 3 sunum ortaokul matematik öğretmenlerini ilgilendiriyor , 4.sunum fen bilgisini yada lise matematik branşını ilgilendiren sunu olabiliyor. Ortaokul matematik öğretmeniyim haliyle , lise matematiğini ilgilendiren bir konu ilgimi çekmiyor , diğer konferansa gitseniz , sunum süreleri tam olarak dakikası dakikasına başlamadığı / bitmediği için sizin istediğiniz sunum yine yok.

-Maliyet / etki oranı

yaklaşık 180 sunum yapıldı , bir öğretmenin devlete maliyeti en az 300 tl olduğunu varsayarsak ( bir günlük konaklama + yemek ücretleri + geliş -gidiş otobüs ücretleri )  300*180= 54 000 tl .

Peki elde edilen etki ? Kaç öğretmenimize ulaşabildik ? Tartışılır ..

Konferans yapılmadan önce tüm öğretmenlerimizin sunumları Scientix sayfasında yayınlanmıştı , ilgili olan öğretmenlerimiz oradan sunumu indirip inceleyebilirdi . ( şu an sunumlar bile kaldırılmış , çok kötü ) . Sunumun haricinde herhangi bir etkinlik olmadı , Öğretmenimiz oradaki sunumunu aynen bize sözlü olarak söyledi .

Bir Fikir 

Buradan şu aklıma geldi , Türkiyede öğretmenlerimizi yaptıkları etkinlikleri online olarak diğer tüm öğretmenlerimize açacakları bir platform olması gerekiyor . Konu / kazanım bazında öğretmenlerimiz fikir alışverişinde bulunmalılar. Bunun için de ilk adımı atıyorum , Matematik Kazanımları  alan adını aldım , böyle bir site kurup Türkiyede matematiğin gelişmesi adına daha az maliyetle , daha geniş kitlelere ulaşabiliriz.

Siteyi vakit buldukça geliştirip , öğretmenlerimizin istifadesine açacağım.

*Yapılan değerlendirme sadece Ortaokul Matematiği ilgilendiren takip edebildiğim kadarıyla gözlemlediğim sunumlar üzerindendir ve hepsi kişisel görüşlerimdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sözel ifadeleri cebirsel olarak yazma