Yapılandırmacı yaklaşım neden başarısız oldu ?

 Türkiyeye yapılandırmacı yaklaşımın sesleri ilk 2006 yıllarında duyulmaya başlamıştı , o zamanlar üniversitedeydim , yapılandırmacı  , öğrenci merkezli yaklaşım geliyordu . Umutlanmıştık ancak görüyorum ki on senede değişen pek birşey yok . Türkiyede yapılandırmacı yaklaşım bir türlü uygulanamadı . Bana göre bunun en büyük nedeni

Sınav ..

1-Liselere öğrenci seçerken sorulan sorular yapılandırmacı yaklaşımdan tamamen uzak .

Öğretmene yapılandırmacı yaklaşım uygulayacaksın de , Liselere sınavla öğrenci seç , hadi sınavla öğrenci seçiyorsun  sorduğun sorular klasik stilden hiçbir farkı olmasın , ( Klasik stilden uzak soru nasıl olur ?

Timss sınav sorularına göz at >> 2007 yılı  2011 yılı  )

bu durumda öğretmen ne yapacak ? Tabi ki en fazla neti nasıl çıkartabilirimin hesabını yapıp , test üstüne test verecek, soru kalıplarını ezberletecek, konuyla alakalı alakasız yüzlerce saçma sapan soru çözdürecek.

2-Ara kademelerde bile hala deneme sınavları yapılıyor .

Deneme sınavı yapmak güya yasak ancak , 5-6-7.sınıflarda da her okulda deneme sınavları yapılmaya devam ediliyor . Deneme sınavlarında çıkan sorular ise yapılandırmacı yaklaşımdan tamamen uzak . Test üzerine yoğunlaşmamış öğrenciler maalesef başarısız oluyor . Bu durumda öğretmen gerek veli baskısı , gerek müdür baskısı nedeniyle sürekli teste yoğunlaşmak zorunda.

3- Klasikleşmiş öğretmen davranışlarını değiştirmeniz zor ,

Öğretmenlerimizin otumuş bir anlatım şekli var , klasik .. kendi öğretmeninden nasıl öğrendi ise o şekilde ders anlatmaya devam ediyor. Buna iten en büyük neden yine "sınav " .

Ölçme ve değerlendirmenizi yapılandırmacı yaklaşımla uyumlu hale getirmediğinizde maalesef Türkiye pisa ve timss gibi uluslararası sınavlarda başarısız olmaya devam edecektir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sözel ifadeleri cebirsel olarak yazma

Nokta, Doğru , Doğru Parçası , Işın