5.sınıf öğrencilerinin kesirler kavram yanılgıları
5.sınıf öğrencilerinden kesirler konusunda karşılaştığım kavram yanılgılarını listeledim . Benim karşılaştıklarım bunlar , henüz kesirlerde 4 işlemi vermediğimden o konulardaki kavram yanılgıları eklenmemiştir.
Yaptığım yazılıyı görmek istiyorsanız buyrun >>
En çok karşılaştığım bir hata , buna kavram yanılgısı demek doğru olur mu bilemiyorum . direk düşünülmeden yapılmış bi yanlış olarak görüyorum .
……….
Sayıları büyük olanın büyük olarak yorumlanması
Açık olarak bi kesir 1 tamdan daha büyük , diğeri 1 tamdan küçük , yapılması gereken 1 tamla karşılaştırmak.
Başka bir öğrencinin yaptığı benzer hata ,
………….
Taranmış parçaları dikkate alması gerekirken , taranmamış parça sayısını dikkate alıyor.
………..
Taralı kısmı , taranmamış kısma bölmek ..
………..
Karşılaştırma yaparken bütün uzunluklarını eşit almamak
………
Kesir parçacıklarının sayısına bakılmaksızın , dilimleri/ parçacıkları daha büyük olanın daha büyük olarak değerlendirilmesi
………
Yukarıdaki kavram yanılgısının tersi olarak bu sefer sadece parçacıkların sayısının dikkate alınması
…………
Denk kesir kavramının oturmaması
……………….
Aynı öğrencinin yaptığı başka bir hata
…………
………….
Şeklin büyüklüğüne göre değerlendirme yapmak..oysa ikisi de yarım.
…………………………….
Burada acikca goruluyor,
Sanırım diğer şekildeki 2 parçası taralı olan bölgeyi çeyrek zannetmekte.
…………………….
Daha büyük bir kesir istedim , ikisini de bir parça artırmış , sonuç doğru ama her zaman doğru olmayabilir .
………….
Dikkat !
Verilen örnekler tamamen orjinal olup bilimsel olarak alıntılanılması halinde atıfta bulunulması gerekmektedir , örnek atıf : ( Gazi Çotak ortaokulmatematik.com ) Öğretmen arkadaşlar ise ekonomik bir çıkar güdülmeksizin yaptığı çalışmalarda, ücretsiz olarak kullanabilirler. Herhangi bir kitap / dergi / vs her türlü yazılı ve görsel yayınlarda kullanılması durumunda yine atıfta bulunulması şarttır. Bu kurallara uyulmaması halinde yasal yollara başvuracağımı bildiririm. 18.01.2014
Hocam ben Abant İzzet Baysal üniversitesi ilköğretim matematik öğretmenliği 2.sınıf öğrencisiyim.5.sınıf Kesirlerle (kesirlerde işlemlere kadar olan kısım) ilgili bir ders planı hazırlayacağım . Bu ders planı 3B (Beklenti oluşturma ,Bilgi inşa etme, Birleştirme) aşamalarına göre yapılacak. Ders planını yapamaya başlamadan önce bir kavram haritası çıkardım bu kavram haritasına göre de bir anafikir çıkarıp anafikir çerçevesinde planımı hazırlamam gerekiyor .Hocamız anafikir olarak birim kesirler üzerinde durabileceğimi söyledi ve sizin de öğrencilerinize sorduğunuz kesir olarak hangisi daha büyüktür sorusunu öğrencilere nasıl anlatabilirim çünkü öğrenciler hangisinin bütünü büyükse ona büyük diyiyorlar.Bunu da göz önüne alarak nasıl bir anafikir çerçevesinde dersimi anlatmalıyım? Aynı zamanda ders planımda materyalde kullanıcam nasıl bir materyal kullanırsam daha faydalı olur? Beni bilgilendirirseniz çok memnun kalacağım şimdiden teşekkürler..
Hocam ben Sakarya Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü 3.sınıf öğrencisiyim.Biz 5-8 sınıf öğrencilerin derslerine gireceğiz.Fakat benim dersime giren öğrenci bu sınıfa kadar bir çok kavram yanılgısına mağdur kalmış olacak.Ben bu öğrencilerin kavram yanılgılarını nasıl tespit edebilirim ? Bu tespit olayını çoktan seçmeli 20 soruyla kavram yanılgılarını görebilir miyim ?Bu 20 soruyu kavram yanılgılarını tespit edecek şekilde nasıl hazırlaya bilirim?
Sorularıma yanıt verirseniz çok memnun kalacağım.Şimdiden çok teşekkür ederim:)
Hocam biz 5-8. sınıfların derslerine gireceğiz matematiği seven yada sevmeyen yani matematik hakkında belli bir görüşe sahip olan öğrencilerimiz olacak ve emin çoğu sizinde örneklerle zenginleştirdiğiniz kavram yanılgıları bölümünüzde olduğu gibi bir çok kavram yanılgısı yapacak.Bu durumda acaba hem müfredatı yetişrip, hem vermemiz gereken kazanımları verip hemde bu kavram yanılgılarını nasıl ortadan kaldırabiliriz. belli başlı önerilerde bulunmanızı rica ederim.
NOT: Hocam ben Sakarya Üniversitesi İlköğretim Matematik öğretmenliği 3. sınıf öğrencisiyim.Bu soruyu gerçekten merak ettiğim için yazıyorum.Ama aynı zamanda özel öğretim dersi hocamız bize size bir soru sormamızı ve sizin cevabınızı yazıp getirmemizi bize ödev olarak verdi. Yardımcı olursanız seviniriz.
Kavram yanılgılarını tamamen ortadan kaldıramazsınız .
Siz bir yöntem geliştirdiğinizde ona bağlı başka kavram yanılgıları mutlaka ortaya çıkıyor , çünkü aklın üretebilecekleri sınırsız.
Önemli olan bu kavram yanılgılarını en aza indirgemek ve temel, hayati olanlarını mümkünse yok etmek .
Öğretmenlerin kavram yanılgılarını iyi bilmesi gerekiyor , Türkiyede , öğretmenin kendi gözlemleriyle oluyor.
Kavram yanılgılarıyla ilgili yeterli araştırma olmadığını düşünüyorum , olsa bile örneğin bunların kaç öğretmene ulaşabildiğini merak ediyorum .
Bizlere seminer diye verilen, sürelerde de maalesef oturup çay yudumluyoruz.
Öğretmenin, kavram yanılgısını ortaya çıkarabilmesi için gözlemleme , ” ölçme ve değerlendirme ” yeteneğinin çok iyi olması gerekiyor.
ikincisi , kavram yanılgılarının ortaya çıkabilmesi için , kavramların gerçek anlamlarına dayalı soruların sorulması gerekiyor .
Siz hacim konusunu işler de , hacim kavramına yönelik değil de , işleme yönelik soru sorarsanız , hacimle ilgili kavram yanılgısı bulamazsınız. Öğrenci çok iyi hacim hesaplayabilir ama hacmin ne olduğunu bilmez.
Bazen ağırlıkla , bazen diğer şeylerle sürekli karıştırır .
Türkiyede kavramlar neredeyse hiç önemli değil , varsa yoksa işlem ..
Örneğin size yaptığım bir yazılıyı tavsiye edeceğim , lütfen indirin >>
https://ortaokulmatematik.com/wp-content/uploads/2013/12/3.yazili.docx
En son 6.sınıflarda yaptığım yazılıyı inceleyin
https://ortaokulmatematik.com/wp-content/uploads/2014/11/6-sinif-1-donem-1-yazili-2014-2015.docx
Kişisel bir gözlemim , test mantığına yatkın olan öğrenciler kavram yanılgılarına daha yatkın oluyor , kodlamaya ve direk sonuca odaklı , “hıımm şöyle olursa şöyle oluyor , tamam “deyip onu kodluyor , üzerinde hiç düşünmüyor .
Kavam yanılgılarını ortadan kaldırmak için özel bir süreye ihtiyacınız yok . Zaten özel bir sürede yapacağınız etkinlikler kalıcı olmaz.
Örneğin , şu an ben , 6.sınıf kesirlerde toplama konusunu işliyorum , anlatmaya kuralla değil , kavram yanılgısıyla başlarım .
Tahtaya direk şunu yazarım , 1/2 +1/3 = 2/5
( 1/2 yarım + 1/3 yarımdan küçük sonucun mutlaka yarımdan büyük çıkması gerekiyor , ama sonuç 2/5 yarımdan küçük çıkmış , artması gerekirken azalmış , mantık dışı )
Bu sonucun doğru mu yoksa yanlış mı olduğu üzerinde 10 dk konuşuruz .
Öğrenci bir cevap verdiğinde sürekli ” neden ” diye sorarım ve verdiği cevaba göre , bir örnek verip yanlışlığını / doğruluğunu ortaya koyarım .
ilk başta çocuk kendi kafasındaki şeyi direk söylediğimde ve olmadığını görünce şok oluyor .
Gelelim müfredatın yetişip yetişmeyeceği konusuna , yetişir . Eğer aşırı işleme ve öğretmeninizden öğrendiğiniz şekilde matematiği öğretmeye kalkmazsanız yetişir .
Kazanımlara iyi dikkat etmeli ve nerede duracağınızı iyi bilmelisiniz .Ne anlattığınız önemlidir tabi ama , ne anlatmadığınız belki daha önemlidir .çünkü kavram yanılgılarına neden olan şeylerden biri de bu .
Bir de , müfredat sizi o kadar endişelendirmesin çünkü 5.sınıfta olan çoğu şey çok az genişletilmiş olarak 6.sınıfta tekrar var , 7.sınıfta tekrar var ..
Belirli bir taban atıldıktan sonra sonraki yıllarda daha kolay ilerliyorsunuz .
Bir de kavramların oturması zekayla alakalı , bireysel farklılıklardan dolayı 5.sınıfta öğrenci hiçbirşey anlamasa 6.sınıfta birden anlamaya başlayabiliyor . Bunu gerçekten gözlemledim , 5.sınıfta 1 alan bir öğrencim bu haftalarda işlediğim kesirleri sıralama konusundaki sorulara gayet doğru , mantıklı cevaplar verdi .Şaşırmıştım.
Matematik eğitimine sürece değil de , sonuca odaklı bakış açımız darbe vuruyor , örneğin; bölünebilme kurallarında çocuğun bölünebilme kuralını hatırlayıp , kuralı uygulayıp sonucu bulmasını istiyoruz . Neden bu şekilde bir kural olduğu hakkında hiçbir aktivite yok . Şu şöyle yapılır , haydi yap . Kuralı yada yapılış yolunu ezberletmeye dayalı öğretim .
Bölünebilme kurallarını anlattığım şu yazıları okumanızı temenni ederim .
https://ortaokulmatematik.com/bolunebilme-kurallarini-ne-icin-ogretiyoruz/
https://ortaokulmatematik.com/bolunebilme-kurallari/
https://ortaokulmatematik.com/4-e-bolunebilme-kurali/
Şu anki ders kitapları , zamanımdaki ders kitaplarından kat be kat daha iyi , ama hala katetmemiz gereken yollar var.
Size tavsiyem umarım ingilizceniz iyidir, iyi değilse iyileştirin 🙂 . Yabancı matematik kitapları edinebilirsiniz . internetten yabancı kaynaklara göz atabilirsiniz.
Türkiyede hiç bir üretim yok ..Birbirinin kopyası binlerce test kitabı .
Kolaylıklar ..
Cok tesekkur ederim hocam. İngilizcem ii degil ama bu saatten sonra ogrenmeye calisicam umarim basaririm. Tekrar yardimci oldugunuz icin sagolun.
Türkçen de pek iyi sayılmaz!
çok yardımcı oldu sağol