Paydaları aynı olmayan kesirleri toplama – materyal ile etkinlik –
(Aslında paydaları aynı olmayan tabiri yerine birim kesirleri farklı olan kesir ifadesini kullanmayı yeğliyorum ama , daha çok o şekilde bilindiği için o şekilde başlık attım, öğrencilere ise birim kesirleri farklı olan kesirleri toplama şeklinde öğrettim.)
5.Sınıf , birim kesirleri farklı olan kesirleri toplama kazanımı :
Daha önce mdf den hazırlattığım , daire dilimi şeklinde 1/2 lik , 1/3 lük , 1/4 lük , 1/6 lık 1/8 lik vde 1/12 lik 1 tam olacak şekilde daire dilimleri var .
Öğrencilere öncelikle 1/2 ile 1/4 ü toplarsam kaç elde edeceğimi sordum , daire dilimlerini yan yana koydum .
Sonucun kaç olduğunu öğrenci bilemiyor , ( bu etkinlikten önce birim kesirleri aynı olan kesirleri toplamasını etkinlikle göstermiştim, çok rahat sonucu söylüyor ) , sonucu çıkaramadığı için , açıkcası ne olacağını söylemediler ,
Peki dedim , birim kesirleri aynı olsaydı söyleyebilir miydik ?
Evet
Peki bunları , nasıl birim kesirleri aynı hale getirebiliriz , yani eş hale getirebiliriz ?
Maalesef , bilen çıkmadı .
Daha küçük olan birim kesirleri alıp , üzerlerine yerleştirmeye başladık .
3 tane 1/4 leri tam net şekilde yerleştirdiler , sonucu söyleyin , 3/4 .
1/3 ile , 1/2 yi yan yana koydum , ve sonucu sordum , denemeye başladılar ,
genellikle ilk başta rastgele yapıyorlar , 1/8 i denediler ve tam olarak oturtamadılar . Olmadı . Böylelikle 1/3 ve 1/4 ün , 1/8 lik eş parçalara ayrılamayacağını görmüş oldular .
Daha küçük parça olan 1/12 lik birim kesirlere yöneldiler , ve tam oturdu ! ( Aşağıdaki resimde , alttakileri de görebilin diye aralıklı bırakıp fotoğraf çektim )
Sonra 1/6 lık birim kesirlerle de denedik , tam oldu .
Bu şekilde tahtadaki tüm kesirleri topladık .
Bir bütünü parçaladığımızda oluşan parçalarda yeni bir bütünü temsil ettiği için bu şekilde kullanmak tam karşılamayabilir bu yüzden şeffaf kesir kartları daha kullanışlı olabilir:)